1984

George Orwells klassiker 1984 finns nu att avnjuta som ljudbok. 1984 brukar räknas som en de viktigaste böckerna som någonsin skrivits på grund av de frågor boken ger upphov till. Historien utspelas i det fiktiva landet Oceanien som ständigt ligger i krig med sina grannländer. Invånarna i landet lever under konstant övervakning från sin egen regering som har full kontroll över sina medborgares förehavanden. Regeringen menar att det är för invånarnas bästa men saker är inte som det ser ut…

Storebror ser dig

1984 tar upp många viktiga frågor om övervakning och hur ett samhälle ska se ut. Boken har blivit ännu mer aktuell i dag då det debatteras om vi ska ge myndigheterna större möjligheter att ägna sig åt övervakning inom landets gränser i syfte att förhindra brott. Vart går gränsen för hur mycket av våra privatliv vi vill lämna ut till myndigheterna och kan vi lita på att informationen vi lämnar ut inte missbrukas? Uttrycket ”storebror ser dig” myntades faktiskt för första gången i 1984.

I jämförelse med många andra av George Orwells böcker är inte 1984 någon satir. Här finns inga spår av dubbeltydlighet och ingenting som lättar upp stämningen. Det är helt enkelt en bok om skräck. Om ett samhälle som är byggt och lever på skräck. Och en bok som alla borde läsa.

Den svenska versionen av 1984 på ljudbok är inläst av Björn Granath. Du kan lyssna till 1984 på flera av apparna, bland annat Nextory och Storytel.

ALT
Lyssna gratis i 14 dagar:
Storytel logo Nextory logo BookBeat logo