438 dagar
Lyssna gratis här:

438 dagar

438 dagar är berättelsen om Johan Persson och Martin Schibbyes 438 dagar i fängelse efter att ha dömts till terroristbrott. Just nu kan du lyssna gratis på den gripande ljudboken, inläst av Martin Schibbye och Martin Wallström. Unna dig en ordentlig portion spänning med denna 13 timmar och 20 minuter långa verkliga historia om hur det kan gå när man vill se sanningen med egna ögon.

Biografier ger ofta författare en plattform för lågmält självberöm och en möjlighet att berätta om välgrundade val som gjorts. 438 dagar är en helt annan typ av biografi. Faktum är att den inte ens hade existerat om inte allt gått fel den där sommaren 2011, som bara tagit sin början när Persson och Schibbye fann sig själva skjutna och blodiga i öknen.

Ett litet snedsteg som visade sig stort

I juni 2011 befann sig journalisterna Persson och Schibbye i Somalia i syfte att rapportera om hur jakten på olja i regionen Ogaden påverkade befolkningen där. De visste redan att det var en instabil situation med våld och konflikter ständigt närvarande, men de ville med egna ögon se hur det faktiskt drabbade människorna som inte hade något att säga till om.

Anledningen till att de båda journalisterna arresterades var att de passerade gränsen mellan Somalia och Etiopien på illegal väg. Därefter väntade en rättegång med mycket tveksam objektivitet. Redan veckor innan rättegången faktiskt hölls gick representanter för den etiopiska regeringen ut i media och förklarade svenskarna skyldiga till att ha samarbetat med terroristgruppen Ogaden National Liberation Front (ONLF). Domen blev slutligen elva års fängelse.

När ett ursprungligt reportage förbjöds tog ett annat sin början

Persson och Schibbye beskriver hur reportaget som skulle ha handlat om olja i samband med fängslandet plötsligt blev en fråga om yttrandefrihet. I det ökända Kalityfängelset fann de att de inte var de enda som mött detta öde. På ett cementgolv bakom korrugerad plåt fanns där flertalet politiker och journalister som fängslats på grund av att deras åsikt inte överensstämde med regeringens.

Sjukdomar som utan tvekan innebar döden, förtryck och misshandel kantade vardagen i fängelset. Persson och Schibbye beskriver hur det till syvende och sist är rättigheten att själv bestämma sin identitet som är det enda värt att kämpa för. Detta, och viljan att rapportera om omständigheterna, kom att bli deras enda fokus för att överleva de fruktansvärda förhållandena under de 438 dagarna som frihetsberövade.

Rapporteringen i Sverige

På grund av förtrycket från den etiopiska regeringen hade flera utländska medier förbjudits. Trots att svenska medier gjorde sitt bästa för att låta hela det svenska folket följa rapporteringen av Persson och Schibbyes öde är det naturligtvis stor skillnad att höra berättelsen från perspektivet hos någon som faktiskt upplevt det hela. I 438 dagar får du ta del av just det.

De båda journalisterna har efter frigivandet berättat om hur många händelser inte alls genomlyste i medierapporteringen, av uppenbara skäl. Därför är den här typen av biografier så viktiga - de ger röst åt de tusentals personer som varje dag sitter av ett straff som bara relaterar till yttrandefrihet. Det här är Johan Persson och Martin Schibbyes berättelse om någonting som aldrig borde behövt upplevas.

Lyssna på 438 dagar gratis

438 dagar har fått fantastiska recensioner på såväl den nationella som den internationella arenan. Bland annat beskrivs den som "enastående", "en riktig bladvändare" och Expressen gav utlåtandet att det är otänkbart att 438 dagar blir något mindre än en svensk reportageklassiker. Det är bok som inte liknar någon annan och du kommer inte att ångra beslutet höra berättelsen från Persson och Schibbyes perspektiv.

Att boken nu finns som ljudbok gör att du kan ta del av denna förutspådda klassiker när som helst och var som helst - på vägen till jobbet, skolan eller varför inte på lunchpromenaden. En ljudbok gör det enkelt att ta del av Persson och Schibbyes historia från första raden och du kan just nu lyssna på 438 dagar helt gratis.