Den åttonde tärnan
Lyssna gratis här:

Den åttonde tärnan

Denna ljudbok, Den åttonde tärnan, är den finlandssvenska författaren Eva Frantz andra bok i serien om kriminalkonstapel Anna Glad. Anna Glad är 39 år gammal och försöker navigera i livet som nybliven singel samtidigt som ett nytt kriminalmysterium uppenbarar sig.

Deckaren släpptes år 2018 och har fått fina recensioner från flera stora namn i litteraturvärlden. Boken har även vunnit flera priser, däribland det finska deckarpriset Vuoden johtolanka 2019. Den åttonde tärnan nominerades också till Tulenkantajapriset. Eva Frantz är född år 1980 i Helsingfors i Nyland, Finland. Hon beskrivs som en väldigt produktiv författare, och arbetar även som journalist på YLE Vega. Hennes debutroman hette Sommarön och släpptes år 2016. Sedan dess har hon släppt två böcker i serien om Anna Glad år 2017 och 2018. År 2018 släppte hon även romanen Hallonbacken.

Handling

Den åttonde tärnan gör avspark i den iskalla Timmerviken när en död kvinna hittas av en hurtig vinterbadare. När det visar sig att det inte är ett sjukdomsfall som orsakat hennes plötsliga död börjar allt fler frågor att uppenbara sig. I hennes bankfack hittas mystiska fotografier - och under en natt besöker någon den dödas lägenhet. Vem var det, och varför var denne inne i den avlidnas lägenhet? Vill du lyssna gratis på ljudboken om kriminalkonstapel Anna Glad kan du göra det genom att testa en app för ljudböcker.

Handlingen utspelar sig kring den gamla folkhögskolan Futurica. Förr i tiden inhyste skolan så kallat vanartiga ungdomar, men fungerar i dag mestadels som en folkhögskola för konstnärliga begåvningar inom musik och fotografi. I den lilla staden där mordet skett är det dags för luciafirande. Annas ögon faller på den blyga flickan sist i luciatåget - den åttonde tärnan. I handlingen nystas också ett gammalt mord upp som visar sig ha betydelse för vad som nu sker. Eva Frantz får mycket beröm för hur hon på ett målande, men nyanserat sätt, lyckas beskriva sina karaktärer. Kriminalromanen är spännande, men utan att beskriva alltför hemska detaljer.

Lyssna på Den åttonde tärnan gratis

Den åttonde tärnan av Eva Frantz är utgiven av förlaget Schildts & Söderströms och är på svenska. Ljudboken finns nu även tillgänglig att lyssna på gratis under en begränsad tidsperiod. Kriminalromanen är uppläst av Alma Pöysti och speltiden är 10 timmar och 22 minuter. Du kan även lyssna på den första delen i bokserien om Anna Glad som heter Den blå villan. Den är då uppläst av Idia Kuningas och spänner över 9 timmar och 21 minuter. Du kan du lyssna på ljudböckerna helt gratis under en prova på-period i flera olika appar, bland annat Nextory och Storytel.