Det som inte dödar oss

Det som inte dödar oss av David Lagercrantz finns även på ljudbok inläst av Stefan Sauk. Historien tar vid ett antal år efter händelserna i Luftslottet som sprängdes. Mycket har förändrats sedan dess. Tidskriften Millenium går dåligt och nya ägare vill lägga sig i det redaktionella arbetet. Mikael Blomqvist känner sig trött och motarbetad. Bakom hans rygg talar människor om honom som en föredetting som borde ägna sig åt något annat istället.

Lisbeth Salander känner sig både otålig och rastlös. Utan någon särskild anledning medverkar hon i en hackerattack riktad mot amerikanska NSA och utsätter sig för risker hon vanligtvis ser till att undvika. Det är väldigt olikt henne.

Blomqvist får ett tips om den skygge professorn Frans Balder som sägs sitta på avgörande information om den amerikanska underrättelsetjänsten. Professorn berättar att han blivit assisterad av en kvinnlig hacker som bär många likheter med någon Blomqvist känner mycket väl. Professorns berättelse får Blomqvist att hoppas på att detta är just det scoop som Millenium behöver för att överleva. Precis som vanligt har Lisbeth Salander en helt egen agenda…

Om bokens tillkomst

Det som inte dödar oss är en fristående fortsättning på Stieg Larssons Milleniumtrilogi. David Lagercrantz är författaren bakom den nya berättelsen om Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander. Det som inte dödar oss är en helt ny berättelse och är inte baserad på det ofärdiga manuskript för den fjärde boken i serien som Larsson lämnade efter sig vid sin död 2004.

Det som inte dödar oss fick både positiv och negativ kritik när den släpptes 2015. Vissa menade att Lagercrantz förvaltade Stieg Larssons arv på ett bra sätt och att boken faktiskt kändes som en fjärde del i Stieg Larssons romanserie. Andra frågade sig varför den här fjärde historien överhuvudtaget var nödvändig och menade att det bara var ett sätt för förlaget att tjäna mer pengar. Boken blev dock en försäljningssuccé och toppade boklistor över hela världen, bland annat i Sverige och USA. Det talas redan om en amerikansk filmatisering av boken som beräknas få premiär 2018.

Det som inte dödar oss
Lyssna gratis här: