En komikers uppväxt
Lyssna gratis här:

En komikers uppväxt

Om En komikers uppväxt inte vore så tragikomisk, hade vi ändå velat höra den på ljudbok?

Författaren Jonas Gardell är numer känd av svenskarna både som författare och som komiker. Alla känner vi till radarparet Jonas och Mark, som tagit gay till vardagsrummen och även till finrummen. Jonas och hans sommarprat från 2019 gick rakt i våra hjärtan när han berättade om sin uppväxt och om det övergrepp han som tonåring utsattes för av en mycket äldre man. Genom sommarpratet visade han brottsoffrets och överlevarens perspektiv och tog tillbaka sin historia genom att leva vidare, istället för att hoppa framför tåget den där morgonen. En komikers uppväxt handlar om både den utsattas perspektiv och förövarens/mobbarens.

Handling

I En komikers uppväxt får vi följa Juha, en ung pojke som växer upp i ett litet samhälle på 70-talet. Boken skildrar hans vardagsliv i skolan och på fritiden. Men framförallt handlar boken om sociala grupperingar och mobbing och hur grupptryck och viljan att vara någon som räknas. Vi får en mörk inblick i hur mobbing bryter ned en ung människa och hur viljan att höra till ett socialt sammanhang får förödande konsekvenser. Juha är kompis med Tomas och Jenny och de leker nästan varje dag med varandra på fritiden. Men i skolan är det annorlunda. Lyssna gratis på fortsättningen.

Boken avhandlar ett viktigt ämne och boken fick motta Prix Futura priset för En komikers uppväxt 1992. Handlingen skildrar det som förekommer på många skolgårdar runt om i Sverige och i världen. Mobbing. Den skildrar även osäkerhet, viljan att synas och ta plats i ett socialt sammanhang och hur starka sociala hierarkier är. Juha uppträder alltid på klassens roliga timme, det är så han får bekräftelse. Klasskompisarna tycker att han är rolig och han blir på så sätt klassens clown och gillar den rollen. Hans närmaste vänner är Jenny och Thomas men han vågar inte stå för sin vänskap med dem i skolan.

Lyssna på En komikers uppväxt gratis

Du kan lyssna på ljudboken "En komikers uppväxt" av Jonas Gardell under en begränsad tid via olika appar som är till för att lyssna på ljudböcker med. Det är bara att ladda ner apparna till din smartphone, sedan registrera dig och njuta av din prova-på-period. Sedan är det upp till dig om du vill fortsätta utnyttja tjänsten eller ej. Det finns ett stort utbud boktitlar att välja mellan på de olika ljudboks-apparna. Du får veta vad som händer vännerna Juha, Tomas och Jenny i deras vardag, om du väljer att provlyssna med en av apparna.