En man som heter Ove

En man som heter Ove är Fredrik Backmans debutroman om Ove - en pensionär som alla i grannskapet uppfattar som en sur och bitter gammal gubbe. Men som talesättet lyder ska man ska aldrig döma en person förrän man gått en mil i den personens skor. Efter att ha lyssnat på En man som heter Ove kommer du ännu mer förstå hur sant det ordspråket verkligen är.

En man som heter Ove blev en omedelbar succé när den släpptes 2012 och ansågs av många läsare som en av det årets bästa böcker. Fortfarande är den en av de mest populära av ljudböcker hos alla ljudboksappar. Att historien har vissa klyschor spelar ingen roll eftersom det är så väl skrivet. Ove bjuder sina lyssnare på både skratt och tårar.

Handling

En man som heter Ove utspelar sig i ett sånt där typiskt radhusområde någonstans i Sverige. Ove är 59 år gammal och kör sin Saab. Bitter skulle många i Oves närhet kalla honom. Något Ove inte alls håller med om - ”man kan väl bara inte gå runt och le hela tiden”, menar han.

Varje morgon går Ove sin inspektionsrunda i kvarteret för att se så att allt är som det ska. Tyvärr är det få dagar som allt verkligen står rätt till. Cyklar står ständigt felparkerade och varför kan inte folk lära sig hur man källsorterar? Hur svårt ska det vara egentligen, tänker Ove. Av sina grannar har Ove fått det mindre smickrande epitetet ”grannarnas skräck”.

Men bakom den strikta och bistra fasaden finns en djup sorg. Oves inarbetade cirklar rubbas en dag i november när nya grannar flyttar in i grannskapet. När de råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en gripande historia som kommer förändra den vresige gamle mannen i grunden.

Vi får följa Ove både i nutid och dåtid genom tillbakablickar under hans liv. Sakta går det upp för oss hur den gamle mannen blev som han blev och vem han verkligen är innerst inne.

Lyssna på ljudboken

Du kan lyssna på En man som heter Ove på ljudbok via Nextory och BookBeat. Alla dessa tjänster låter dig lyssna på boken helt gratis i 14 dagar.

Inläsare för ljudboken är Thorsten Wahlund. Speltiden är 10 timmar och en minut.

Även på scen och film

En man som heter Ove har dessutom blivit både teater och film. Scenversionen hade premiär 2015 och hade Johan Rheborg i huvudrollen som Ove. I filmen från samma år spelades Ove av Rolf Lassgård. Även filmen, som släpptes på juldagen, blev en stor succé och nominerades till en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film.

En man som heter Ove
Lyssna gratis här: