Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström
Lyssna gratis här:

Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström

I den här boken får vi möta Ester Blenda Nordström, en svensk undersökande reporter. Hon skickades hemifrån i ung ålder för att bli snällare och beskrevs som en pojkflicka. Dock vägrade hon att bli mer foglig och lättare att ha att göra med. En av 1900-talets mest fascinerande kvinnor porträtteras och får upprättelse i denna biografi om Ester Blenda Nordström. Bokens författare än Fatima Bremmer och just nu kan du lyssna på Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström som ljudbok helt gratis.

  • Varifrån kom Ester Blenda Nordströms drivkraft?
  • Vad var det som fick Sveriges modigaste journalist att tystna?

Sveriges första undersökande reporter

Ester Blenda Nordström tog sig an tuffa uppdrag för att förmedla sanningen som journalist. Hon tog exempelvis värvning som piga på en bondgård under falsk identitet, hon levde i Lappland med samer i snöstorm och reste med fattiga emigranter som tredjeklasspassagerare till USA. Dessutom räddade hon byar från svält under finska inbördeskriget och deltog i en expedition till ett vulkanområde i Sibirien, en resa som tog flera år. Hon gjorde helt enkelt det som ingen annan vågade, allt för att tjäna journalistiken.

Reportagen som hon förmedlade efter sina resor och undersökningar var banbrytande och kan sägas ha påverkat den svenska journalistiken i grunden. Ester Blenda Nordström var en sann samtida pionjär och en mycket hyllad och beundrad sådan. I hennes bekantskapskrets fanns kända namn i form av dåtidens stjärnor såsom Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Passa på att lyssna på denna fascinerande berättelse som ljudbok gratis. Det här är den första biografin om Ester Blenda Nordström, berättad av författaren Fatima Bremmer.

En tidig journalistisk pionjär

Inledningsvis i Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström får vi möta en karaktär som är mycket självständig och idag närmast skulle beskrivas som en feministisk förebild av många. Ester Blenda Nordström trotsade normerna som begränsade hennes och andra kvinnors liv under början av 1900-talet. För att nämna några exempel körde hon motorcykel och rökte pipa, vilket var mycket ovanligt för kvinnor på den tiden. Ester Blenda Nordström kämpade helt enkelt i mångt och mycket för ett liv på egna villkor.

Senare inträffar något som får hennes röst att tystna. Hennes banbrytande äventyr visar sig ha ett högt pris. Vad var det som fick Sveriges modigaste journalist att tystna? I boken går Fatima Bremmer till botten med vad det var som hände. Bremmer upptäckte som journaliststudent att den inte fanns en enda biografi om Ester Blenda Nordström och bestämde sig för att själv skriva en. Genom brevsamlingar och dagböcker växer en historia fram om vad som hände den journalistiska pionjären. Boken publicerades första gången 2017 och har vunnit Augustpriset för årets fackbok.

Lyssna på Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström gratis

Just nu kan du lyssna på denna fascinerande berättelse helt gratis via ett flertal ljudboksappar. Det enda du behöver göra för att få tillgång till ett digitalt bibliotek bestående av tusentals böcker är att teckna en prova-på-period. Kontot registrerar du på bara några minuter och därefter laddar du bara ner den tillhörande appen för att börja lyssna. Boken Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström är inläst av Marie Richardson och bokens uppspelningstid är 11 timmar och 59 minuter.