Sommarerbjudande från Nextory ➡ Lyssna gratis 35 dagar
Factfulness
Lyssna gratis här:

Factfulness

Nu har du chansen att lyssna på Factfulness som ljudbok gratis. I boken bemöts en rad olika fördomar och vanföreställningar om hur världen ser ut. Varför tenderar vi att se världen som värre än den faktiskt är? Är människan i vissa lägen oförmögen att ta till sig fakta ifall vi redan har bildat oss en stark uppfattning om hur saker och ting ligger till? Vad är det för mekanismer som gör att vi inte ser världen för vad den är?

Fakta på bordet

Boken inleds med att läsaren får svara på en rad olika statistiska påståenden. Det handlar om analfabetism, vattenförsörjning, barnadödlighet, sjukdomar och så vidare. Sedan följer ett flertal kapitel där författarna beskriver och kanske bevisar att det som vi tenderar att tro på sällan stämmer överens med verkligheten. Vi skapar oss redan vid låg ålder en uppfattning om hur det ligger till i världen som vi senare tycks ha väldigt svårt att omvärdera och uppdatera.

Hans Rosling har kört och testat sitt beprövade kunskapstest på otaliga folksamlingar med olika bakgrunder och utbildningsnivåer genom åren. Det är exempelvis högskolestudenter, Nobelpristagare, politiker och högskolestudenter har fått besvara samma frågor med samma nedslående resultat. Överallt förekommer felaktigheter när det gäller kunskaper om globala trender. Hur kommer det sig? En slumpgenerator eller ett gäng apor lyckas till och med besvara dessa frågor om världen bättre än dessa bildade personerna i de olika grupperna.

Tio konkreta misstag

Den ögonöppnande boken Factfulness kan du nu lyssna på alldeles gratis som ljudbok. I boken visar den folkkäre läkaren och professorn Hans Rosling, tillsammans med sin son Ola Rosling och svärdotter Anna Rosling Rönnlund, varför vi tenderar att missförstå världens utveckling. Vi får längs vägen i boken även veta vad vi kan göra för att rätta till de vanligaste missförstånden. Bokens kapitel grundar sig på tio olika konkreta misstag som våra hjärnor tenderar att göra.

Utifrån tio konkreta missuppfattningar som grund får vi en kartläggning av hur tankefelen kan brytas ner så att vi som människor istället blir mer faktaorienterade. Det är det som Factfulness handlar om. En metod för att grunda sina uppfattningar och åsikter i fakta och ingenting annat. Misstagen är exempelvis att vi tenderar att dela upp världen i två läger, vi har ett oroade förhållningssätt till nyheter och tar för givet att saker blir värre med tiden.

Roslings värld

Hans Rosling är tillsammans med stiftelsen Gapminder en svensk stolthet när det gäller folkbildning. Han uppmärksammades för sina både pedagogiska och folkbildande föredrag om global hälsa. Hans vann även flertalet priser och utmärkelser som folkbildare och kunskapsspridare innan han avled 2017. Sonen Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund är medgrundare till Gapminder som grundades år 2005 och de arbetar vidare tillsammans för att sprida en mer faktabaserad och sanningsenlig världsbild via Gapminder och Trendalyzer.

Factfulness presenterar en relativt positiv bild av situationen i världen. Läsaren får en känsla av att det finns hopp om framtiden. Boken ger en bild av att det kanske inte är så illa som vi har trott. Framsteg sker även om människan tenderar att se på utvecklingen med en negativ inställning. Boken blev en bästsäljare då den gavs ut 2018. Den har översatts och finns idag på tretton olika språk. Somliga har kritiserat boken för att ge en förskönande bild av världsläget.

Lyssna på Factfulness gratis

Lyckligtvis har du nu chansen att få lyssna gratis på den utbildande och faktatäta boken Factfulness som ljudbok. Du kommer att bli vässad med massor av argument och fakta som får dig att nyansera din världsbild. Du kan lyssna på Roslings prisbelönta bok Factfulness helt gratis som ljudbok genom att skaffa en provperiod hos en ljudboksapp. Inläsare är Andreas T Olsson. Tiden är 10 timmar och 18 minuter. Att teckna ett gratiskonto tar bara någon minut så det är värt att testa.