Gustavs grabb
Lyssna gratis här:

Gustavs grabb

För svenska folket har Leif GW Persson, eller GW, blivit ett välbekant ansikte i diverse TV-program. Som professor i kriminologi kommenterar han ofta olika kriminalfall i media, på sitt alldeles säregna sätt, och har därför blivit en välkänd profil. GW har skrivit elva kriminalromaner men har med Gustavs grabb valt att istället skriva om sin egen uppväxt. Boken gavs ut 2011 och handlar till stor del om relationen till hans mamma samt pappa Gustav, men även den klassresa han själv genomgått. I serien Leif GW Perssons memoarer ingår hittills två böcker:

  • Gustavs grabb: En roman om min klassresa
  • Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv

En skakig uppväxt

I romanen Gustavs grabb får vi följa karaktären Leif genom uppväxten och livet. Boken beskrivs som en skönlitterär roman, men med inspiration och drag från Leif GW Perssons egna liv. Han nämner redan i förordet att ”det mesta som står här säkert är sant”. En stor del av boken handlar om relationen till modern som ofta är sjuk och tror att hon ska dö. Leif får ofta ta hand om sin mamma som barn. Hon beskrivs som psykiskt sjuk. Den dysfunktionella relationen dem sinsemellan försämras ständigt.

Ett talande exempel är när modern lurar sonen att det finns en mal i garderoben som han måste akta sig för. Om han inte är snäll och somnar kommer han att bli uppäten. Det händer även att hon överdriver hans sjukdomssymptom vid en förkylning vilket leder till att han får genomgå en tonsillektomi helt i onödan som barn. Efter faderns död stänger hon helt ute Leif från deltagande i planeringen av begravningen. Modern framstår i boken som en högst kontrollerande kvinna som inte mår särskilt bra.

Klassresan till professorstiteln

Vi får även följa relationen till fadersgestalten Gustav. GW berättar om kärleken till sin pappa och att en koppartunna, en konjaksflaska och en klackring är det enda han har kvar efter sin far. Klackringen hänger numera i en kedja runt GW:s hals. Fadern kom att representera tryggheten i livet under en annars knölig uppväxt. GW menar att han ångrar att han inte träffade sin far mer när han var äldre. Leif förverkligade istället sin fars drömmar genom att vidareutbilda sig, få bättre status, samt bli rik och berömd.

I uppföljaren till Gustavs grabb från 2018, med namnet ”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv” får vi se hur Leifs liv och yrkesliv fortlöper och vad som leder fram till dagens status som professor Leif GW Persson med hela det svenska folket. Vi får höra hur hans barndomsdröm om att bli detektiv ledde fram till hans nuvarande, framgångsrika karriär i att lösa och analysera kända brott. Du kan lyssna på Gustavs grabb gratis redan idag. Även uppföljaren finns tillgänglig tillsammans med tusentals andra titlar i de digitala biblioteken hos ljudboksapparna på marknaden.

Lyssna på Gustavs grabb gratis

Boken Gustavs grabb av Leif GW Persson är inläst av Peter Andersson. Bokens uppspelningstid är 10 timmar och 12 minuter. Såhär gör du för att lyssna på ljudboken gratis: du tecknar en prova-på-period hos en ljudboksapp och får tillgång till ett digitalt bibliotek av tusentals böcker och e-böcker redan idag. Kontot registrerar du hos en ljudboksapp på bara några minuter. Ladda sen ner en app till din telefon eller läsplatta och sätt igång och lyssna på Gustavs grabb och flera andra litterära verk.