Harry Potter på ljudbok

Harry Potter-böckerna av JK Rowling är en av vår tids mest omtyckta berättelser. Den första boken i serien, Harry Potter och de vises sten, tog världen med storm när den publicerades för första gången 1997. I dag finns alla Harry Potter-böcker inlästa som ljudbok. I Sverige är det Storytel som har de exklusiva rättigheterna till de svenska versionerna av Harry Potter på ljudbok.

Uppdatering 2019: Att Storytel har de exklusiva rättigheterna stämmer inte längre. Du kan hitta Harry Potter-böckerna hos andra appar också numera, t.ex. Nextory.

Lyssna på alla Harry Potter-böckerna hos Storytel - gratis i 14 dagar

Storytel gick 2017 ut med nyheten att den svenska skådespelaren Björn Kjellman skulle läsa in Harry Potter-böckerna på svenska. Första boken med Kjellman som berättarröst, Harry Potter och de vises sten, släpptes den 15:e juni hos Storytel och de efterföljande böckerna publicerades månaderna därpå. Idag finns alla böckerna i serien att lyssna på via Storytel. Alla nya användare av Storytel lyssnar kostnadsfritt i två veckor. Det betyder att du kan lyssna på Harry Potter på ljudbok gratis i 14 dagar.

Harry Potter på svenska

De tre första böckerna om Harry Potter lästes in som ljudbok på svenska av Krister Henriksson. Tyvärr finns inte dessa titlar kvar i förlagets sortiment i dag. Möjligen går de att fynda på en loppis eller Tradera. Under många år fanns alltså inte böckerna om Harry Potter på ljudbok med svenskt tal i sortimentet hos bokbolagen. Som tidigare nämnt dröjde det till ljudboksappen Storytel fick de exklusiva rättigheterna till att ha de svenska versionerna av böckerna.

Du kan däremot hitta de engelska versionerna av Harry Potter-böckerna på ljudbok med Stephen Fry som berättarröst hos flera appar. Dessa finns hos både Storytel och BookBeat.

Böckerna om Harry Potter

Det släpptes sju Harry Potter-böcker mellan 1997 och 2007, samtliga skrivna av JK Rowling. När den sjunde boken hade släppts trodde de flesta att historien om Harry, Ron och Hermione var över. Till mångas förvåning kom 2015 nyheten att en åttonde berättelse skulle göras. Formatet skulle dock inte vara en bok denna gång - istället skulle berättelsen sättas upp som pjäs. Pjäsen fick namnet Harry Potter och det fördömda barnet och utspelar sig långt efter händelserna i den sjunde boken. Pjäsen är skriven av JK Rowling, Jack Thorne och John Tiffany. Manuskriptet till denna pjäs finns utgivet i bokform, dock inte som ljudbok.

Här är alla böckerna i serien:

  1. Harry Potter och de vises sten
  2. Harry Potter och hemligheternas kammare
  3. Harry Potter och fången från Azkaban
  4. Harry Potter och Den flammande bägaren
  5. Harry Potter och Fenixorden
  6. Harry Potter och Halvblodsprinsen
  7. Harry Potter och dödsrelikerna
  8. Harry Potter och det fördömda barnet (bokmanuskript baserad på pjäs, finns inte som ljudbok, däremot som
  9. vanlig bok).