Jag for ner till bror
Lyssna gratis här:

Jag for ner till bror

Jag for ner till bror som du kan lyssna på gratis som ljudbok är Karin Smirnoffs debutroman. En historia om Jana Kippo, en mycket komplex karaktär som bestämmer sig för att efter flera år resa till sin västerbottniska hemby Smalånger.

Jag for ner till bror är den första delen i trilogin om huvudkaraktären Jana Kippo och hennes familj. Berättelsen utspelar sig i en liten by i de västerbottniska skogarna - en glesbyggd där alla känner alla, inte minst genom ryktesspridning. Men samtidigt som hela byn känner till hemligheterna om Janas familj, tiger många om händelserna som fått katastrofala följder. Smirnoffs roman är en rå och totalt avklädd skildring av incest, mord och alkoholism. En historia om trasiga karaktärer som lever i förnekelse. Och som genom tappra försök om att förtränga barndomens tragiska händelser väljer att inte minnas vad som verkligen hänt.

Handling

Jana Kippo finner ett märkligt behag i städning. Det rensar hennes tankar. Dämpar ångesten. Samtidigt som hon genom städningen sopar undan och förtränger dystra minnen och sin brors alkoholproblem. Jana får så småningom ett jobb inom hemtjänsten, en plats fylld av gåtfulla skvallerhistorier. Romanen blev en omedelbar succé när den släpptes under hösten 2018. Den hyllades av recensenter och nominerades till Augustpriset under samma år. Under samma år utsågs boken även till "bästa debutroman" av Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen. Ta chansen att lyssna på ljudboken Jag for ner till bror gratis under en begränsad tidsperiod genom att prova en valfri ljudboksapp.

Idén till boken föddes under 2016, när Smirnoff gick Författarskolan i Lund. Enligt henne själv var det just under utbildningen som hon upptäckte sin disciplin som författare. Det blev snabbt tydligt att berättelsen fanns inom henne sedan innan. Och väl utgiven av förlaget Polaris, tog författarskapet ordentlig fart. Med hjälp av ett säreget språk, där bland en tydlig avsaknad av både versaler och skiljetecken, trotsade Smirnoff ett flertal grammatiska regler. Men i syfte om att understryka den fåordiga, västerbottniska dialekten, charmade hon även de hårdaste språkpoliserna som bet ihop och fortsatte att följa Jana Kippos omtumlande historia.

Lyssna på Jag for ner till bror gratis

Historien berättas ur ett jag-perspektiv, där vi både sympatiserar och utvecklar avsky mot huvudkaraktären Jana Kippo. Skildringen av familjens bakgrund sker genom ett ständigt skiftande mellan nutid och dåtid, där minnen blandas vilt med både verklighet och illusion. En omskakande berättelse som bjuder på förbittring, svart humor och sorg. Boken är en skarp psykologisk skildring av hur händelser från barndomen sätter sina spår. Ta del av Jana Kippos resa genom att lyssna på Jag for ner till bror som ljudbok via valfri ljudboksapp. Samtliga tjänster låter dig lyssna på boken gratis under begränsad tid.