Folk och Rövare i Kamomilla stad
Lyssna gratis här:

Folk och Rövare i Kamomilla stad

Den klassiska barnboken Folk och rövare i Kamomilla stad, av Thorbjørn Egner, har roat unga läsare ända sedan den gavs ut 1955. Boken handlar om livet i den fridfulla staden Kamomilla. Alla som bor där är trevliga och vill varandra väl, förutom möjligen de tre rövarna Kasper, Jesper och Jonatan.

De tar det de behöver, fast inte mer. Kanske möjligtvis Jonatan då, som gärna tar en extra polkagris emellanåt. Men för att vara rövare är de ganska snälla innerst inne.

Handling

Rövarna bor en bit utanför Kamomilla stad med ett tamt lejon. Polisen får till slut tag i rövarna och de sätts in fängelse. När det börjar brinna i stadens höga ton där gamle Tobisar bor släcker Kasper, Jesper och Jonatan branden och de blir hyllade som hjältar. Därför släppts de ur fängelset och skaffar hederliga jobb istället. Jonatan, som älskar sötsaker, börjar arbeta i stadens bageri, Kasper blir brandman och Jesper blir cirkusdirektör.

Boken innehåller också flera sånger. Rövarnas visa torde vara den mest kända och lär ha sjungits av många dagisklasser genom åren. Många kommer säkert också ihåg överkonstabel Bastian som vill att alla ska vara glada och Tant Sofia med sin arga visa.

Om boken

Kamoilla stad kom ut på sitt originalspråk norska 1955. Sedan dess har den hunnit läsas av många barn och deras barn när de vuxit upp. Det är alltså en bok som verkligen håller över generationerna.

Det många gillar med boken är att det goda segrar och att alla förtjänar en andra chans här i livet. Polisen vill att alla ska vara snälla mot varandra och att alla ska behandlas med respekt.

Kamoilla stad publicerades 1955 och givetvis har samhället hunnit förändrats en hel del sedan dess. Det finns säkerligen många som läser boken för sina barn av nostalgiska skäl och minns den med ett visst skimmer från barndomen. Vissa saker har dock hunnit åldrats ganska mycket - som med många andra barnböcker från sin tid.

En sak som lyfts fram är den föråldrade synen på könen. De flesta karaktärerna i boken är män. När rövarna inte orkar stöda så kidnappar de en kvinna och har henne som städerska.

Vissa saker har helt enkelt åldrats väldigt dåligt. Många menar dock att man får lyssna på boken med humor och förklara för barnen att den här boken skrevs under en annan tid.

Lyssna på Kamomilla stad gratis

Du kan lyssna på Kamomilla stad som ljudbok gratis via någon av de ljudboksappar som finns på den här sidan. Prova-på-perioden gäller under en begränsad tid och du behöver avsluta abonnemanget innan perioden går ut om du inte vill fortsätta betala för appen. Förutom Kamomilla stad hittar du där många andra ljudböcker för barn (oavsett vilken app du väljer).