Ljudböcker för nybörjare

Sitter du i karantän och letar efter nya saker att sysselsätta dig med? Låt oss introducera dig till ljudböckernas värld.

Välkommen till vår guide om ljudböcker

Det här är en guide för dig som är nyfiken på ljudböcker i mobilen men inte provat på det tidigare. Vi förklarar hur ljudböcker i mobilen fungerar, vilka olika ljudboksappar som finns att välja på och berättar hur du enkelt kommer igång och kan börja lyssna på ljudböcker redan idag.

Vi gillar ljudböcker och målet med den här guiden är helt enkelt att få fler att upptäcka ljudböckernas underbara värld. Om du har några frågor kring innehållet eller tycker något är otydligt får du gärna mejla oss på info@ljudboksappar.se så försöker vi hjälpa dig så gott vi kan.

Kvinna lyssnar på ljudböcker

Så fungerar ljudböcker i mobilen

Intresset för att lyssna på ljudböcker har ökat kraftigt på senare år. Samtidigt har det skett en förändring i hur vi lyssnar på ljudböcker. Från att tidigare ha köpt ljudböcker på CD-skiva kan vi nu tack vare snabbare internetuppkopplingar och ny teknik lyssna på ljudböcker i våra mobiltelefoner, via så kallade ljudboksappar.

Fördelen med ljudboksappar är att vi slipper krångla med CD-skivor och vi kan lyssna på vår ljudbok när vi vill - så länge vi har mobilen med oss.

Det finns flera appar att välja mellan för att lyssna på ljudböcker i mobilen. Dels finns de kommersiella apparna samt bibliotekets egen ljudboksapp Biblio.

Vi börjar berätta om de kommersiella apparna.

Kommersiella appar

De senaste 4-5 åren har det skett en explosion i antalet appar som erbjuder dig att lyssna på ljudböcker i mobilen. En rolig grej med dessa ljudboksappar är att de flesta faktiskt är grundade här i Sverige och sprids nu över hela världen.

Den allra mest kända ljudboksappen är nog Storytel. Storytel är den allra första svenska ljudboksappen och grundades redan 2005 under namnet Bokilur (alltså ”bok i telefonen”). På senare år har också apparna Nextory, BookBeat och Bokus Play tillkommit.

Kommersiella appar för ljudböcker
Audible, BookBeat, Bokus Play, Nextory och Storytel är de mest kända kommersiella apparna för ljudböcker.

Fast månadsavgift - lyssna hur mycket du vill

Den vanligaste modellen som de kommersiella apparna tillämpar är att du betalar en fast månadssumma för att få åtkomst till alla ljudböcker som finns hos den appen.

Så länge du betalar din avgift varje månad kan du lyssna på alla ljudböcker som den appen har i sitt sortiment. Däremot får du inte behålla ljudböckerna du lyssnat på om du avslutar ditt abonnemang.

Audible är ett undantag. Här får du faktiskt behålla de böcker du har lyssnat på även efter att du har avslutat din prenumeration av tjänsten. Observera att Audible dock har väldigt få ljudböcker på svenska. De har däremot ett stort utbud av engelska titlar.

Prova gratis under en begränsad tidsperiod

Alla kommersiella appar erbjuder en gratis prova-på-period så att du själv kan testa och utvärdera varje app. Här ser du hur lång gratisperioden är hos de olika apparna. Du kan klicka på en app för att komma direkt till det erbjudandet.

Inga bindningstider

Ingen av apparna ovan tillämpar bindningstider. Du kan alltså enkelt säga upp ditt abonnemang från den ena månaden till den andra om du önskar göra det.

Vilken app är bäst?

Vi får ofta frågan om vilken app som är bäst. Vi vill helst inte välja någon favorit - alla är bra på sina olika sätt och ingen app är dålig. Vårt råd är att nyttja den gratis prova-på-period som varje app erbjuder för att själv bilda dig en uppfattning om vilken du tycker är bäst.

Är du främst ute efter ljudböcker på engelska är dock Audible det självklara valet. Ingen av de svenska apparna har i närheten av ett lika stort utbud av engelska ljudböcker som Audible har.

Är du främst ute efter ljudböcker på svenska kan du börja med att prova någon av apparna Nextory, Storytel, Bokus Play eller BookBeat. Alla har ungefär lika stort utbud av ljudböcker på svenska. Möjligen har Storytel ett något större utbud då de också producerar en hel del egna ljudböcker.

Vi har recenserat alla apparna. Klicka dig vidare här om du vill gå på djupet och läsa mer om en specifik ljudboksapp.

Operativsystem

Apparna fungerar på mobiltelefoner eller surfplattor med operativsystemen iOS eller Android.

Android är operativsystemet på telefoner såsom Samsung, Sony, Huawei, Pixel och Motorola.

iOS är operativsystemet om du har en smartphone från Apple.

Bibliotekets app

Ett alternativ till de kommersiella apparna är Biblio - de svenska bibliotekens egen ljudboksapp. Precis som hos ett vanligt bibliotek kostar det ingenting att låna böcker därifrån. Det enda du behöver är ett lånekort hos ditt bibliotek. Har du inget lånekort behöver du vända dig till ditt bibliotek för att skaffa ett.

Biblio är rent tekniskt likt de kommersiella apparna. Du laddar ner boken du vill lyssna på till din telefon eller surfplatta. Precis som en vanlig bok som du låtar hos ett bibliotek kan du låna den digitala boken under en viss tidsperiod. Om lånetiden går ut kan du låna om ljudboken igen.

Biblio

Kom igång med Biblio

Så här för du gör att komma igång med Biblio.

1. Du hämtar Biblio-appen till din iOS- eller Androidenhet. Här är länkarna:

App Store

Google Play

2. Starta appen och välj ditt bibliotek

3. Skriv in ditt lånekortsnummer eller personnummer samt din PIN-kod.

4. Klart! Nu kan du börja lyssna.

Systemkrav för Biblio

Biblio kräver Android 5.0 eller en senare version. Biblio fungerar på iPhone 5S och senare modeller men inte på iPhone 5C.

Utbudet av ljudböcker hos Biblio står sig väl med de kommersiella apparna. Hur många ljudböcker du får låna per vecka eller månad varierar mellan olika bibliotek.

Sprid gärna gärna ordet om vår introduktion till ljudböcker om du känner någon som kan ha nytta av den. Tack på förhand!

Tips på bra ljudböcker

Vi avslutar vår guide med att tipsa om några populära ljudböcker i olika genrer. Alla dessa ljudböcker finns att lyssna på oavsett vilken app du väljer (Biblio eller någon av de kommersiella apparna). Ha en trevlig sommar, glad lyssning och kom ihåg att hålla avstånd!

Fakta

Factfulness
Gryning över Kalahari
Den digitala drogen
Frågor jag fått om förintelsen

Deckare

Ester Karlsson med K
Ett lik i garderoben
Grannar i död och lust
Inland

Personlig utveckling

Hjärnstark
Kaosologi
Slutbantat
Spring dig fri

Barnböcker

Modiga Morris - En vecka upp och ner
Sunes sommarstuga
Kaninen som så gärna ville somna
Sune på bilsemester

Romaner

Bergens stjärnor
Björnkvinnan
Den nakna flickan
En komikers uppväxt

Biografier och memoarer

Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström
Allt jag fått lära mig
Mikael Persbrandt - Så som jag minns det
Min historia - Michelle Obama