Min historia - Michelle Obama
Lyssna gratis här:

Min historia - Michelle Obama

I denna hyllade självbiografi från Michelle Obama får du veta allt om kvinnan bakom den historiska presidenten Barack Obama. Allt från barndom till nutid beskrivs med en god dos vass humor, och boken är lika intressant som underhållande. Ljudboken är uppläst av skådespelaren Anna Maria Käll, som bland annat medverkade i den klassiska tv-serien Rederiet från 90-talet. Annars är hon mest känd som röstskådespelare på radio och börjar närma sig nästan 200 inlästa ljudböcker. Min historia har hyllats av kritiker världen runt.

Här följer lite av det som tas upp i boken:

  • Föräldrarnas uppoffringar för Michelle och hennes syskon under barndomen
  • Skildring av hur det var att växa upp på 60-talet som afroamerikan
  • Mötet med Barack, och livet som småbarnsförälder
  • Bakom kulisserna under presidentvalet 2008
  • Förklaring till hennes överraskande ointresse för politik

Perfekt som ljudbok

De flesta biografier innehåller någon form av självsmicker. Får man möjlighet att formulera sin egen historia är det sällan man har tillräckligt stark självdistans för att objektivt bedöma när man gjort rätt eller fel, vilka som hjälpt eller skadat ens liv och andra viktiga aspekter. Ofta vill man framhäva att man minsann inte fått något gratis eller glidit på någon räkmacka. Denna ljudbok innehåller förvisso en liten del självsmicker, men Michelle Obama ger känslan av att hon inte tar sin berättelse alltför högtidligt.

Hon skojar exempelvis i boken om hennes och Baracks mer turbulenta år, då de tog beslutet att gå i parterapi. Hon är en dominant person, och det skadade deras förhållande. Hon har inga problem att erkänna det, eller skämta om det. Samtidigt är hon inte sen att på ett underhållande och igenkännande sätt även beskriva sin partners tillkortakommanden. När Obama bestämde sig för att han vill satsa på presidentskapet var Michelle till en början inte alls med på noterna. Den mest intressanta biten är kanske vad som händer under valkampanjen 2008.

Valkampanjen 2008

Obama fick ingenting gratis under presidentskapet, och ljudboken beskriver hur hårt paret arbetade och hur tufft det var för familjen - men att det nu i efterhand definitivt var värt det. En liten detalj, men som tydligt gestaltar hur begränsad frihet man har i Vita Huset, är när hon redogör för att alla turister utanför området var tvungna att lämna om Michelle skulle få för sig att gå ut på framsidans balkong. Ljudboken fångar kontrasten av att jaga gratis kuponger till att leva lyxliv i Vita Huset, på ett mästerligt sätt.

Oavsett var man står politiskt bör alla läsa den här boken. Visst, det hjälper om du har något intresse för USA:s kultur och politiska klimat, men Michelle är mästare på att berätta anekdoter som alla kan relatera till, oavsett ursprung, kön eller ålder. Michelle själv klargör i boken att hon inte alls är särskilt intresserad av politik - framför allt inte innan makens presidentkampanj - men att hon brinner för andra saker, till exempel barns hälsa. Det är en berättelse om hopp, orättvisa, kamp och relationer - en bok för alla.

Lyssna på Min historia gratis

En del får för sig att ljudböcker är dyrare än vanliga böcker, och att det krävs prenumerationstjänster. Men genom att registrera dig för en gratis prova-på-period behöver du inte betala någonting för att lyssna på denna bok. Då kan du i lugn och ro, utan krångel, lyssna på Michelle Obamas häpnadsväckande historia och smarta visdomsord helt gratis. Självklart kan du också lyssna på så många andra böcker du hinner och önskar. Varför inte testa att få upp läslusten när det går att göra helt gratis?