När barnet lagt sig

När skådespelaren Michael Nyqvist fick sin dotter insåg han att hon var den första biologiska släkting som han någonsin träffat. Kanske är det inte så konstigt att man börjar söka efter sina rötter när man själv har fått barn. Om inte för sin egen skull så för barnets, så att denne får växa upp och känna till hur ens släkts historia ser ut.

I När barnet lagt sig berättar Nyqvist om hur hans uppväxt har format honom till den person han sedemera blev. Det är en gripande bok som beskriver hur det gick till när han får veta att hans mamma egentligen inte är hans riktiga mamma och sökandet efter hans biologiska föräldrar och i slutändan sin egen identitet.

Michael Nyqvist (1960-2017) var en av Sveriges mest omtyckta och populära skådespelare. När barnet lagt sig tar upp många av de ämnen som Nyqvist pratade om i sitt uppmärksammade sommarprogram i radio juli 2007 fast i ett längre och djupare format. Ljudboken är inläst av Michael Nyqvist själv.

"En dag var vår blå Saab utbytt mot en guldfärgad Ford Fairlaine av sextiofyra års modell. Den svenska lite sura doften hade bytts ut mot en mera plastig amerikansk. Vi var de enda som hade en amerikanare på gatan. Att sitta i bilen kändes som att vara i en agentfilm. Man kunde skjuta iväg raketer med cigarettändaren och radion såg ut som en polissändare. En dag när jag satt själv bakom ratten och jagade en bov fastnade tutan och det gick inte att få den att tystna. Pappa bar mig, som var livrädd, ut ur bilen och sa att det inte var något som gått sönder. Den sommaren åkte vi iväg i Fairlainen - inte på min längsta, men viktigaste resa - över alperna, söderut. Sedan den resan var inget mera sig likt. På hösten sålde pappa Forden och köpte en Volvo. Då brydde jag mig inte längre. Det mesta som jag har sett efter det har varit som ur ögonvrån, det har passerat utan att jag riktigt tittat till. En dag satte jag mig ner och började skriva. Jag skrev för att försöka förstå den där luftfärden, när jag sträcks över från en famn till en annan och i den nya famnen får jag ett namn och en adress. En av alla adresser jag sedan sökt i fyrtio år. Det är nog därför jag har skrivit boken."

Michael Nyqvist

När barnet lagt sig
Lyssna gratis här: