Ondskan

Ondskan är Jan Guillous delvis självbiografiska debutroman och gavs ut för första gången 1981. Boken räknas redan som en klassiker inom den svenska litteraturen. Ondskan på ljudbok är inläst av Jan Guillou själv och finns att lyssna på hos bland annat Nextory.

Boken handlar om Erik Ponti som växer upp i Stockholm på 1950-talet. Erik har en tuff uppväxt. Hans sadistiske far misshandlar honom och hans mor vågar inte säga ifrån. Präglad av sin våldsamma uppväxt fortsätter Erik på en våldsam bana i skolan och blir själv den som delar ut slagen. Erik är skolans farligaste elev men börjar känna sympati med de han gör illa. När Erik blir reglerad från skolan är han fast besluten att förändra sitt leverne och leva ett liv utan våld. Tyvärr blir tillvaron vid hans nya skola Stjärnsberg inte som han har tänkt sig.

På internatskolan Stjärnsberg är våldet ännu värre än hemma. Här är pennalism en del av vardagen och äldre elever förtrycker de yngre eleverna med våld. Erik bestämmer sig för att någon måste stå upp mot förtrycket. När han gör det får han alla emot sig…

Ondskan filmatiserades 2003 med Andreas Wilson i huvudrollen. Filmen blev mycket uppskattad av både publik och kritiker och ledde till att bokens ämne åter igen aktualiserades. Jan Guillou är en av Sveriges mest kända författare och har bland annat även skrivit böckerna om Carl Hamilton.

Ondskan
Lyssna gratis här: