Sapiens
Lyssna gratis här:

Sapiens

Sapiens - En kort historik över mänskligheten är en bästsäljande bok av Yuval Noah Harari som som nu blivit inläst till ljudbok. Översättare är Joachim Retzlaff och den svenska inläsaren är Rolf Wrangnert. Detta är en 20 timmar och 22 minuter lång berättelse om vad som hänt under de senaste 100 000 år människan vandrat på jorden. Harari beskriver på en mycket fängslade och lättförståeligt sätt varför det blev just vi - Homo Sapiens - som tog oss igenom allt som hände under dessa tusentals åren.

Författaren Yuval Noah Harari är en israelisk historieprofessor vid University of Jerusalem som har mycket starka akademiska meriter samtidigt som han skrivit flera bästsäljande populärvetenskapliga böcker, bland andra Homo Deus (uppföljaren till Homo Sapiens) och 21 Lessons for the 21 Century. Just hur Homo Sapiens förhållit sig till historiska händelser på makronivå är ett särskilt intresseområde för Harari och detta märks tydligt i hans böcker. Han tar upp frågor som varför vi började bygga städer, började tro på gudar och senare mänskliga rättigheter.

100 000 års utveckling

För 100 000 år konkurrerade Homo Sapiens med åtminstone sex andra människoarter. Av någon anledning är det vi som står som vinnare tusentals år senare. Vad beror det på? Det finns sannolikt mer än en förklaring men vissa orsaker lär ha haft större betydelse än andra. Hur kommer det sig egentligen att vi sätter vårt förtroende till lagar och byråkrati? Varför lockas vi så mycket av pengar, jakten på lycka och behovet av att konsumera? Harari tar upp dessa och många andra frågeställningar som ifrågasätter och förklarar den moderna människans beteende.

En historia om människans utveckling kan omöjligt berättas utan inslag av psykologi. Förutom psykologi och historia väver Harari in andra oundvikliga vetenskapliga områden som nationalekonomi, antropologi och biologi för att ge en helhetsbild av utvecklingen. Även filosofi tar viss plats i Sapiens, bland annat genom frågeställningen varför lycka inte forskats på i större utsträckning. Är vi verkligen lyckligare idag än under tidigare eror i historien? Alla dessa element hopbakade och elegant presenterade gör Sapiens till en av de mest mångfacetterade böckerna på marknaden idag.

Lyssna på Sapiens gratis

Yuval Noah Harari visar med Sapiens att det går att besvara stora frågor om mänskligheten på ett vetenskapligt sätt, samtidigt som det är tillräckligt begripligt och underhållande för allmänheten att ta till sig och reflektera över. Textboken Sapiens - En kort historik över mänskligheten utgavs i originalversion 2011 på hebreiska och 2014 på engelska. Den har översatts till fler än 45 språk och ljudboken Sapiens, som du kan lyssna på gratis, kom ut på svenska 2017. Sedan originalutgåvan släpptes har den fått enastående recensioner över hela världen av människor med olika bakgrund.

Sapiens har dessutom flera högprofilerade recensenter. Bland andra Bill Gates ska ha utnämnt Sapiens till en av hans tio favoritböcker, vilket får anses vara ett bra betyg. Sapiens har allt som krävs för att bli en klassiker som väl återspeglar den moderna människans tankesätt och nyfikenhet. Sammanfattningsvis är Sapiens en mycket fascinerade berättelse om människan som sammanfattats i en mycket fascinerande bok - ett måste för dig som är intresserad av människor, historia eller bara allmänkunskap. Du kan lyssna på ljudboken Sapiens gratis nu.