The Handmaid's Tale

Margaret Atwoods dystopiska novell The Handmaid’s Tale (på svenska Tjänstekvinnans berättelse) gick upp som serie under 2017. Passa på att lyssna på ljudboken innan du kollar serien genom exempelvis BookBeat eller Storytel.

The Handmaid’s Tale utspelas i en nära framtid mitt under pågående inbördeskrig i USA. Efter att en terrorattack dödat presidenten och rensat ut stora delar av kongressen styr delrepubliken Gilead över landet. Samhället struktureras upp i en ny ordning där kvinnors rättigheter kraftigt inskränks och de förbjuds jobba, äga egendomar, kontrollera pengar och läsa.

Som en följd av vapen som använts under kriget har de flesta kvinnor förlorat sin fertilitet. De få kvinnor som fortfarande är fertila kallas tjänstekvinnor och delas ut till den högsta klassen där de måste underkasta sig sex med sina herrar för att bära deras barn.

The Handmaid’s tale utforskar en rad olika ämnen såsom makt, kön och religös politik. Boken gavs ut 1985 och filmatiserades som HBO-serie 2017 med Elisabeth Moss i huvudrollen. Ljudboken finns än så länge ej inläst på svenska. Du kan däremot lyssna på den engelska ljudboken som är inläst av Joanna David via exempelvis Storytel.

The Handmaid's Tale
Lyssna gratis i 14 dagar:
Storytel logo BookBeat logo