Bokus Play

Bokus Play är en tjänst för ljudböcker och e-böcker. Bokus Play lanserades 2018 av internetbokhandeln Bokus. Bokus är i sin tur är ett dotterbolag till den stora bokhandelskedjan Akademibokhandeln.

Bokus Play erbjuder nedladdning av ljudböcker och e-böcker i mobilen eller surfplattan. Det är en strömningstjänst där du kan ladda ner böcker så länge du har ett aktivt abonnemang. I sortimentet finns de flesta ljudböcker som har kommit ut på den svenska marknaden.

Prova gratis i 30 dagar

I likhet med flera andra ljudbokstjänster har du möjlighet att prova tjänsten gratis under en period. Bokus Plays standarderbjudande låter dig lyssna fritt i 14 dagar. Med vår unika rabattkod för Bokus Play får du möjlighet att under hela 30 dagar ta del av tjänstens stora utbud av ljudböcker. Det finns två olika abonnemang att välja mellan. Läs mer om abonnemang längre ner i texten. Under provperioden betalar du ingenting, och det finns ingen bindningstid. När tiden har löpt ut kan du välja att aktivera ett betalabonnemang. Om du inte avslutar provperioden, övergår den automatiskt i ett abonnemang. Under provperioden får du ta del av rabatter och förmåner som ingår i en ordinarie prenumeration.

Abonnemang

När du tecknar en prenumeration hos Bokus Play kan du välja mellan två olika abonnemang: Play Bas och Play Premium. Vilket du bör välja beror på hur många böcker du vill lyssna på per månad. För närvarande finns ingen möjlighet att teckna familjeabonnemang. Bokus Play tillåter endast en användare per abonnemang. Du kan vara inloggad på flera enheter samtidigt, men bara lyssna på en. Abonnemangen har ingen bindningstid, utan kan sägas upp när som helst.

Play Bas

Play Bas är det billigaste alternativet och kostar 79 kronor i månaden. Abonnemanget är till för dig som inte vill läsa mer än 1 ljudbok i månaden. Varje månad kan du välja 1 ny bok ur hela sortimentet att lyssna på. Det finns möjlighet att provlyssna alla böcker, så att du hittar en som passar dig. Om du någon månad inte utnyttjar rätten till 1 bok, sparas den i form av en kredit. Du kan sedan välja att utnyttja den någon gång under de kommande 12 månaderna.

Play Premium

Play Premium kostar 139 kronor i månaden. Det är alternativet för dig som lyssnar på flera böcker i månaden. I abonnemanget ingår lyssningar på ett obegränsat antal böcker ur hela sortimentet.

Förmåner och rabatter som ingår

Förutom ljudbokstjänsten ingår en del rabatter och förmåner hos Bokus och Akademibokhandeln i abonnemangen. Du har 5 % rabatt hos Bokus på ordinarie priser. Hos Akademibokhandeln har du 10% rabatt på ordinarie priser, samt 30% rabatt på presentpapper och snören. På båda ställen ingår fri frakt när du handlar online.

Det säger användarna om Bokus Play

Bokus Play har fått bra recensioner av användare på App Store, över 4 stjärnor av 5 möjliga. Men på Google Play är betyget sämre, 3 stjärnor. I nuläget har App Store tio gånger fler recensioner än Google Play vilket kan vara en del av förklaringen.

Flera Android-användare upplever appen som buggig och klagar över att de måste installera om den för att den ska fungera. Vissa iOS- och Android-användare har problem med att ljudböckerna inte startar på rätt ställe efter att de har pausat.

Användarna är överlag mycket nöjda med det stora utbudet av böcker i appen. Andra fördelar är att appen är lätt att använda och att den har flera smarta funktioner. Speciellt offline-läget uppskattas. Det innebär att man kan ladda ner en ljudbok och lyssna utan att vara uppkopplad mot nätet.

Några efterfrågar fler klassiker i sortimentet, andra önskar böcker på fler språk än svenska. För närvarande finns dock en del titlar på engelska hos Bokus Play. Familjedelning, det vill säga möjlighet för flera användare att dela konto, är något som efterfrågas. Enligt utvecklaren kommer funktionen troligtvis att lanseras under 2020.

Avsluta Bokus Play

En abonnemangsperiod hos Bokus Play omfattar 30 dagar. När en period är slut förlängs den automatiskt. När du avslutar abonnemanget får det effekt omedelbart och du har inte längre tillgång till tjänsten, oavsett hur lång tid av perioden som är kvar. Därför är det lämpligt att avsluta ett abonnemang i slutet av perioden, senast dagen innan en ny påbörjas.

Det är inte möjligt att säga upp Bokus Play i appen, utan endast via hemsidan, Bokus.com/play. Logga in på Mina sidor och klicka på knappen Avsluta abonnemang. Det går också att ringa eller mejla kundservice.

Sammanfattning

Bokus Plays abonnemang Play Bas har det lägsta priset på marknaden. Det är därför ett bra alternativ för dig som bara vill lyssna på en bok i månaden. Det obegränsade abonnemanget Play Premium innehåller de flesta svenska titlar som finns tillgängliga, inklusive de senaste nyheterna. Dock lider appen fortfarande av en del barnsjukdomar, och flera användare har stött på problem. Men omdömet är trots allt övervägande positivt, framför allt från iOS-användare. En nackdel är att Bokus Play saknar familjeabonnemang.

Senast uppdaterad: 1 juni 2020

30 dagar gratisBokus Play
App Store-betyg: 4 av 5
Google Play-betyg: 3 av 5
Antal enheter: 1
Operativsystem:
Lyssna offline
Familjeabonnemang:
Pris per månad: fr. 79 kr
Prova gratis 30 dagar