Storytel

Storytel är ett svenskt företag som grundades 2005 under namnet Bokilur. Namnet ändrades så småningom till Storytel för att underlätta expansion till länder utanför Sverige. Storytel erbjuder sina kunder strömning av ljudböcker direkt till mobil eller surfplatta.

Storytel har avtal med de flesta svenska bokförlag och kan därför erbjuda de flesta ljudböcker som kommer ut på svenska. Dessutom ingår ett stort utbud av e-böcker utan extra kostnad.

Prova Storytel gratis i 14 dagar

Du kan prova på Storytel gratis i 14 dagar. Under gratisperioden får du tillgång till hela deras tjänst och kan lyssna på hur många ljudböcker du vill. När de 14 dagarna är slut övergår gratisabonnemanget till ett vanligt abonnemang för 169 kronor per månad. Om du avslutar ditt abonnemang innan de 14 dagarna är slut betalar du ingenting. Klicka här för att prova Storytel gratis.

Så fungerar Storytel

Storytel är en abonnemangstjänst vilket innebär att du betalar en fast summa för att få access till hela utbudet av ljudböcker. Så länge du betalar för ditt abonnemang kan du lyssna på hur många ljudböcker som helst.

Storytel har inga bindningstider och du kan när som helst säga upp ditt abonnemang. När du säger upp ditt abonnemang får du alltså inte behålla de ljudböcker du lyssnat på när du använt tjänsten. Däremot är det enkelt att återaktivera ditt abonnemang hos Storytel om du skulle vilja det.

Vill du hellre äga dina ljudböcker är Audible ett bättre alternativ. De har dock inte lika många ljudböcker på svenska jämfört med Storytel.

Utbud

Storytel har ett stort utbud av ljudböcker och det mesta som ges ut på ljudbok i Sverige finns i sortimentet. I dagsläget har de drygt 50 000 boktitlar inom 19 olika genrer. Förutom att ha avtal med de flesta av Sveriges bokförlag äger Storytel även flera förlag. Vissa titlar är helt Storytel-exklusiva medan andra finns hos andra ljudboksappar också, såsom Nextory och BookBeat.

Utbudet hos Storytel är stort och varierat. Här hittar du barnböcker, deckare, faktaböcker, de senaste romanerna och mycket mer. Nya titlar tillkommer kontinuerligt inom varje genre.

I utbudet finns både svenska och engelska ljudböcker. När du är inne i Storytels app märker du att svenska och engelska ljudböcker listas jämte varandra. Det är dock enkelt att bara sortera så att du bara ser böcker på det språk du vill lyssna på.

De flesta av böckerna hos Storytel finns både som ljudbok och e-bok. Du kan enkelt växla mellan e-boken och ljudboken i appen, om du vill läsa en bok i båda formaten. E-böckerna är ingen funktion du behöver betala extra för utan de finns tillgängliga i Storytels vanliga grundabonnemang.

Enheter

Storytels app finns tillgänglig för mobiltelefoner med operativsystemen iOS och Android. Storytel är dessutom den enda av de svenska apparna som stödjer PC, så länge du har Windows 8 eller 10. Observera att Storytel inte fungerar på Mac-datorer.

Storytel har dessutom en egen läsplatta som heter Storytel Reader. Den går att beställa separat på Storytels webbplats. Läsplattan är speciellt utformad för dig som vill läsa e-böcker.

Bild på hur Storytels app ser ut

Abonnemang

Här är information om de abonnemang Storytel erbjuder.

Storytel Unlimited

Storytel Unlimited är Storytels främsta abonnemang och kostar 229 kr per månad. Det ger dig åtkomst till Storytels hela bibliotek av ljudböcker, utan några begränsningar.

Abonnemanget gäller för ett konto åt gången. I teorin går det dock att dela med en eller flera andra personer men ni kan aldrig lyssna samtidigt från olika enheter.

Storytel Unlimited går att prova på gratis i 14 dagar.

Abonnemang

Storytel erbjuder tre abonnemang: Basic, Premium och Unlimited. Basic erbjuder 20 timmar av ljudböcker i månaden för 129 kr/månad. Premium erbjuder 100 timmar av ljudböcker i månaden för 169 kr/månad. Unlimited erbjuder obegränsat antal timmar av ljudböcker i månaden för 229 kr/månad. Det sistnämna abonnemanget går att prova på 7 dagar gratis. Alla erbjudanden gäller endast för nya kunder och förnyas automatiskt efter 6 månader. Kunden kan avsluta abonnemanget när som helst. Alla erbjudanden inkluderar 50% rabatt i 6 månader.

Avsluta Storytel

För att avsluta Storytel behöver du logga in med din användare på Storytel.com och gå in under Mina sidor. Där finns alternativet att avsluta abonnemanget. Observera att du alltså inte kan avsluta abonnemanget direkt i appen - det måste ske på hemsidan.

Det säger användarna om Storytel

I dagsläget har Storytel höga betyg på både App Store och Google Play. Storytel får överlag väldigt positiva recensioner från sina användare, både på Android och iOS.

Det som lyfts fram som positivt är det stora utbudet av svenska ljudböcker och att appen är enkel och smidigt att använda.

En nackdel är att du inte kan läsa en e-bok samtidigt som du lyssnar på ljudboken. Vissa användare hade önskat den funktionaliteten. Ett annat förbättringsområde som tas upp är att kategoriseringen kan bli bättre. Idag är kategorierna väldigt breda (t.ex. Deckare) och det hade varit bättre om det fanns fler nischade kategorier (Svenska deckare och Engelska deckare).

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Storytel en app du troligtvis kommer att bli nöjd med om du vill lyssna på svenska ljudböcker. Den har fått fina betyg av sina användare och de flesta är nöjda. Letar du primärt efter ljudböcker på engelska är dock troligtvis Audible ett bättre alternativ för dig.

Senast uppdaterad: 19 januari 2023

45 dagar för 9 kr Storytel
App Store-betyg: 4,7 av 5
Google Play-betyg: 4,4 av 5
Antal enheter: 1-4
Operativsystem:
Lyssna offline:
Familjeabonnemang:
Pris per månad: fr. 129 kr
45 dagar för 9 kr

Vanliga frågor om Storytel

Här har vi samlat några vanliga frågor om Storytel.

Är Storytel gratis?

Ja, Storytel är gratis att prova på i 14 dagar. Därefter är kostnaden 179 kronor per månad. Du kan när som helst avsluta ditt abonnemang och Storytel tillämpar ingen bindningstid.

Hur får man Storytel gratis?

Du får Storytel gratis genom att utnyttja deras gratiserbjudande till nya kunder. Detta erbjudande låter dig lyssna på Storytel gratis i 14 dagar.

Vilka böcker finns på Storytel?

Alla slags böcker finns på Storytel. Utbudet är stort och varierat. Du hittar både de allra senaste böckerna som släpps som ljudbok och gamla klassiker. Förutom ljudböcker har Storytel även ett stort sortiment av e-böcker.

Hur många enheter kan man ha Storytel på?

Det beror på vilket abonnemang du har. I Storytel Unlimited som är det billigaste abonnemanget kan du ha två anvädare (en vuxen, ett barn). För Storytel Family + som är det dyraste abonnemanget kan du ha sex användare (tre vuxna, tre barn).

Kan man dela konto på Storytel?

Ja, du kan dela konton på Storytel om du har något av Storytel familjeabonnemang.

Läs också:

Audible vs. Storytel